RSS

HANNIBAL BARCA (247-183 i.H.)

08 Dec

ETICHETA : PĂRINTELE STRATEGIEI MILITARE

Cele trei războaie Punice, parcă nu ar fi avut culoare, farmec, importanţă, dacă nu ar fi consacrat, o eminentă personalitate militară şi politică, o personalitate care timp de 16 ani, a înfruntat şi biruit rând pe rând toate armatele Romane, pregătite  şi conduse împotriva lui, de cei mai vestiţi generali Romani ai vremurilor.

Timp de 16 ani , Imperiul Roman,  a existat, doar pentru că el nu a dorit altceva. A colindat întraga Italie, a repurtat stralucitoare bătălii împotriva trupelor imperial romane, (considerate de multi strategi  militari, cele mai ordonate şi eficiente din toate timpurile), a administrat elitei militare a lumii, lecţii uimitoare de tactică şi strategie, de manevră în şi pentru luptă.

Doar 16 ani de trăiri intense, au fost suficienţi pentru al propulsa în memoria colectivă a umanităţii, pe Generalul cartaginez Hannibal Barsa (247-183 î.Hr.),  unul dintre cei mai mari comandanţi militari din istorie.

De la el au început comparaţiile.

Poreclit “Tatăl strategiei militare” de către istoricul Theodore Ayrault Dodge, Hannibal, a crescut înconjurat de ura pentru romani.

Hannibal a fost un genial strateg , care  prin  dezvoltarea tacticii atacurilor pe flancuri, a pus bazele Strategiei şi Artei Militare.

La vârsta de  9 ani, Hannibal şi-a însoţit tatăl într-o expediţie Cartagineză al cărei scop era să cucerească Spania.De la vârsta de 18 ani şi până la 25 de ani, Hannibal l-a ajutat pe cumnatul său Hasdrubal să pună în aplicare planurile sale pentru consolidarea stăpânirii Cartagineze asupra peninsulei Iberice.

După moartea lui Hasdrubal,  asasinat în 221 î.H, Hanibal a preluat comanda armatelor Galo-Carthagineze şi a organizat campania împotriva Imperiului Roman, nesusţinut de clasa politică conducătoare din Cartagina.

Forțele cartagineze din Spania îl aleg, în 224 î.Hr. pe Hannibal în calitate de comandant suprem. A perfecționat sistemul de cooperare în luptă între cavalerie și infanterie, a dovedit în practică importanța unui sistem eficient de recunoaștere și transmitere a informațiilor, rolul unei ofensive hotărâte. Strateg și tactician genial, bun organizator, conducător care a reușit să insufle, prin calitățile și exemplul personal, armatelor de mercenari comandate, o încredere absolută.

Statuie a lui Hanibal (Luvru)

În decurs de doi ani, generalul cartaginez a subjugatporţiunea din Spania cuprinsă  între râurile Tajo şi Ebro, exceptând regiunea Sagunto, aflată sub stăpânire romană, pe care a cucerit-o opt luni mai târziu.

Romanii au considerat atacul său ca fiind o încălcare a tratatului existent între Roma şi Cartagina şi au cerut Cartaginei să-l predea pe Hannibal.

Din cauza refuzului cartaginezilor de a-l preda pe general, romanii au declarat război Cartaginei în 218 î.Hr.,  declanşând, astfel, cel de-al doilea război punic.

 Expediţia în vederea atacului asupra Romei a început în anul 218 î.Hr.

 Hannibal a părăsit Noua Cartagină, Spania, cu o armată de aprximativ 40.000 de oameni, incluzând cavaleria şi un număr considerabil de elefanţi care cărau bagaje

 A traversat munţii Pirinei şi râul Ron, traversând apoi Alpii în 15 zile, înfruntând furtuni, avalanşe şi atacuri din partea unor triburi ostile din acele regiuni.

Trecerea Alpilor

După ce a mai recrutat militari din rândurile insubrilor, un popor galic din nordul Italiei, pentru a compensa pierderea a aproximativ 15.000 de oameni pe parcursul lungii expediţii, Hannibal e forţat să alieze armatei sale toate triburile celtice de pe cursul superior al râului Po.

Mai târziu în acel an (218 î.Hr.), el i-a învins pe romanii conduşi de Scipio, (un general roman foarte ambitios şi tenace, care şi-a finanţat singur campania militară împotriva lui Hanibal), în bătăliile de la Ticinus şi  Trebia.

În anul următor, 217 î.Hr., Hannibal l-a învins pe consulul roman Gaius Flaminius la Trasimene. După această victorie, Hannibal a trecut Apeninii şi a invadat provinciile romane Picenum şi Apula.

 Generalul roman Quintus Fabius Maximus Verrucosus Cunctator, trimis de la Roma pentru a opune rezistenţă lui Hannibal, a adoptat o strategie extrem de precaută. Evitând confruntarea directă cu trupele cartagineze, a creat posibilitatea armatei romane să se recupereze.

 Hannibal a iernat la Gerontium şi, în primăvara anului 216 î.Hr., la Cannae, a anihilat aproape în totalitate o armată romană de peste 50.000 de oameni, aflată sub conducerea consulilor Lucius Aemilius Paulus, care a şi murit în luptă, şi Gaius Terentius Varro, care a scăpat.

Slăbind centrul și oferind atacului roman iluzia unei victorii ușoare, Hannibal reușește, grație solidității flancurilor și a manevrei de învăluire a cavaleriei, să obțină completa încercuire a armatei romane, care era dublă ca efectiv. Pe câmpul de luptă rămân între 50.000 – 60.000 de soldați romani morți, cea mai gravă înfrângere militară din istoria Romei republicane. Hannibal a pierdut doar vreo 6000 de soldati ceea ce arată proporţiile catastrofei pentru romani.

După bătălia de la Cannae, direcţia de desfăşurare a războiului a suferit o schimbare. Hannibal avea nevoie de întăriri, pe care guvernul cartaginez a refuzat să i le furnizeze. A atacat oraşul Napoli, dar nu a reuşit să îl cucerească.

Hannibal a petrecut iarna (216-215 î.Hr.) la Capua,  oraş  pe care l-a dobândit în urma victoriei de la Cannae.

În 211 î.Hr., Hannibal a încercat să cucerească Roma, dar romanii au reuşit să îşi menţină poziţiile. Apoi, romanii au recucerit Capua.

Proverbial a rămas în istorie, strigătul de groză  : “ Hanibal Ante Porte ”, când acesta s-a aflat în faţa porţilor Romei.

În 202 î.Hr., după 16 ani, perioadă în care armata cartagineză a suferit un declin vertiginos, Hannibal a fost rechemat în Africa pentru a conduce armata împotriva unui atac al romanilor conduşi de Scipio.

Scipio a studiat şi probabil că a şi înţeles modul de gândire şi ducere a acţiunilor de luptă de către Hanibal, s-a folosit de acestea în bătălia de la Zama, în nordul Africii, unde Hanibal a capitulat  şi a semnat tratatul de pace din anul 201 î.H., iar Scipio a primit porecla “Africanul”.

 Astfel s-a pus capăt celui de-al doilea război punic.

După încheierea păcii, Hannibal a început imediat pregătirile pentru o redresare a crizei din Cartagina. A modificat constituţia cartagineză, a redus corupţia din guvern şi a redresat, de asemenea, economia.

Romanii l-au acuzat, însă, de încercări de rupere a păcii;

Astfel, Hannibal a fost nevoit să părăsească Cartagina, refugiindu-se la curtea lui Antiochus al III-lea, regele Siriei. Împreună cu acesta, a luptat împotriva romanilor, dar au fost învinşi la Magnesia, în 190 î.Hr.

 Monarhul sirian a semnat un tratat prin care se obliga să-l predea pe Hannibal, dar acesta s-a refugiat  însă, la Prusias al II-lea, regele Bithnyiei, în nordul Asiei Mici.

Când Roma a cerut încă o dată predarea lui Hannibal, acesta s-a sinucis otrăvindu-se, pentru a nu fi prins de viu.

Omul s-a stins, dar geiul său a rămas pildă peste veacuri. Faptele sale au modelat lumea ce i-a urmat, moştenirea pe care ne-a lăsat-o, fiind o contribuţie monumentală pentru universalitatea Strategiei şi Artei Operative.

Bătălia de la Cannae, a devenit model al bătăliei de învăluire în istoria artei militare, dezvăluind geniul militar al lui Hanibal. Această bătălie, este model de planificare, desfăşurare şi ducere a luptei, model ce este studiat şi aprofundat în multe din Academiile Militare din lume, printre care şi vestitul Vest Point, american.

Diplomat clarvăzător și om politic lucid, Hannibal a fost considerat de către romani drept dușmanul lor cel mai aprig din întreaga istorie.

El rămâne cea mai strălucită personalitate a existenței de peste jumătate de mileniu a Cartaginei.

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 8 Decembrie 2011 în MARI CONDUCATORI

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: