RSS

14. ISLAMISMUL (Mahomedanismul )

19 Sep

Islamul, este numele dat religiei aparute in urma revelatiilor si invataturilor lui Mahomed si este considerata una din marile religii ale lumii, beneficiind de peste un miliard de adepti.

Islamul, mesajul lui Dumnezeu revelat profetului Mahomed prin mijlocirea arhanghelului Gavril, s-a nascut la Mecca in Arabia, la inceputul sec. 7 d.C, fiind ultima dintre religiile monoteiste.

Islam este un cuvânt arab, care – printre altele – inseamna: pace, salut, ascultare, loialitate, credinta, supunere la voia Creatorului Universului.

Istoria de inceput a Islamului a gravitat in jurul unui singur personaj central: Mohamed (Cel preaslavit, Cel laudat), care s-a nascut in jurul anului 570 d.C. in orasul Mecca din Arabia si murit in anul 632.

Ramas orfan la o vârsta frageda, Mahomed a fost crescut de unchiul sau Abu Talib si de sotia acestuia Fatima, care s-au ocupat si de educatia lui. Datorita onestitatii si corectitudinii sale exemplare, locuitorii din Mecca l-au poreclit al-Amin (Cel onest, Cel integru).

Calitatile sale morale erau atât de mult elogiate, incât o negustoreasa vaduva, bogata din Meca, Khadija, i-a propus sa-l ia sub protectia sa. Dupa un timp, aceasta l-a cerut in casatorie pe acesta, care a acceptat.

La 30 de ani, Mahomed a inceput sa mediteze, punându-si diverse intrebari despreautenticitatea lui Dumnezeu, a cultului practicat de arabi, al carui centru era la Mecca.

La vârsta de 40 de ani, Mohamed are o revelatie: îngerul Gavril (respectiv o entitate din lumea spirituala) i se arata, spunându-i ca el este Mesagerul Domnului.

Dupa câtva timp, revelatiile in stare de transa se succed in mod regulat si profetul primeste comunicari din cealalta lume (in numele Creatorului Suprem Allah) de a anunta mesaje lumii.

Koran (Quran) este termenul arab pentru recitare si se refera la revelatiile facute de Allah lui Mahomed, pastrate si considerate de musulmani ca fiind Scripturile Islamice.

Koran-ul, cuvântul lui Allah (Dumnezeu) este considerat cea mai valoroasa lucrare literara in arabica clasica, iar orice traducere a ei ar fi o blasfemie, o falsificare de neiertat a mesajelor Fiintei Supreme.

Totusi, in acest secol, Koran-ul a fost tradus in limba turca si in limba vorbita de oamenii din Iran (farsi) si este recitat in timpul serviciilor religioase din Turcia si Iran, fapt greu de acceptat de catre comunitatea musulmana externa.

Koran-ul este un singur text, intr-o singura limba. Este memorat de milioane de musulmani din diferite parti ale lumii (musulman este numele dat celui ce adera la religia islamica; este un cuvânt arab înrudit cu termenul de Islam si inseamna cel ce se supune vointei lui Allah).

Koran-ul este compus din 114 sure (capitole), care trebuie citite si recitate conform unor reguli. Musulmanul care il atinge sau citeste din Koran trebuie sa fie intr-o stare de curatenie si puritate.

Scopul vietii, asa cum apare in Koran, este sa traiesti pentru ce te-a creat Allah, sa te inchini lui si sa te supui poruncilor lui, care sunt date in interesul oamenilor.

Conform invataturilor din Koran, cel mai mare câstig este sa ajungi in rai, iar cea mai grea pierdere este sa ajungi in iad. Cei care sunt atrasi numai de starea materiala, de bogatie si placeri, fara a-si cultiva calitati morale, sunt considerati de Allah, animale, sau mai rau ca ele.

Cei care nu-l slujesc pe Allah si nu respecta poruncile lui sunt numiti morti, surzi, muti sau orbi.

Nevoia de a invata, studia si urma Koran-ul trebuie sa fie mai importanta decat aceea de a respira, a mânca si a bea pentru a supravietui, deoarece viata traita fara indrumarea Koran-ului este o viata mizerabila, care atrage pedeapsa vesnica.In Islam, pacatul si mântuirea sunt asociate cu doua conceptii: fapte si soarta (kismet). Fiecare musulman, care spera sa scape de judecata lui Allah, trebuie sa indeplineasca:

 Obligatiile celor Cinci Stâlpi ai Credintei:

     1. Recitarea Shahada-dei („Nu este alt dumnezeu in afara de Allah, iar Mahomed este profetul lui Allah.”)
    2. Cinci rugaciuni zilnice prescrise (obligatorii) (Salat sau Namaz). Acestea includ ingenunchieri si prosternare in directia orasului sfânt, Mecca.
         3. Milostenia (Zakat), care este deosebita de zeciuiala, devreme ce musulmanilor le este cerut sa ofere o patrime din venitul lor ca si contributie caritabila.
4. Postirea (Saum sau Ruzeh) in timpul intregii luni a Ramadan-ului, cand musulmanii trebuie sa posteasca de la orice mâncare si bautura, incepând de la rasaritul soarelui pâna la apus, ca ispasire pentru propriile lor pacate din anul precedent (cu toate acestea, dupa apusul soarelui, multi musulmani tin petreceri, iar altii se trezesc inainte de rasarit pentru a mânca ceva mai mult, inainte ca soarele sa rasara si postul sa inceapa din nou!).
5. Pelerinajul (Hadj) la Mecca, cetatea sfânta, cel putin odata in viata pentru fiecare musulman.

Razboiul sfânt (Djihadul) era considerat o conditie, sau obligatie, a credintei iar musulmanii de la inceputul existentei Islamului au crezut ca era de datoria lor sacra de a ucide pe cei care nu adoptau singura credinta „adevarata”.

Islamismul contemporan este mult mai moderat, desi multi doresc restaurarea Djihad-ului ca fiind unul din elementele fundamentale ale credintei islamice.

Situatia politica a Orientului Indepartat, Apropiat si Mijlociu demonstreza ca Djihad-ul nu este, din pacate, doar fictiune religioasa. Intreaga lume resimte profund rabufnirile acestui fel de razboi „sfânt”, care a socat atat de mult lumea noastra prin violenta si irationalul manifestarilor lui.

Fondatorul sau, Mahomed, arab de origine, se ocupa la început cu comertul, ajutat de bogata vaduva Khadija, cu care mai târziu se si casatoreste.

Prin natura comertului intra în contact cu crestini si iudei, facând cunostinta cu ambele religii, catre care se simte atras. Convorbirile avute cu un calugar crestin in pustiul Arabiei par sa fi avut o deosebita influenta asupra firii dispuse spre meditatii a lui Mahomed.

De aceea, în religia fondata de el, influenta crestinismului este destul de mare. Ajungând la ideea unei reforme religioase pentru conationalii sai, beduini migratori ai desertului arab, Mahomed se consacra meditatiilor si revelatiilor transcedentale religioase vreme îndelungata.

 Isi începe activitatea publica în Mecca, locul sau de origine, vestind pe Allah, singurul Dumnezeu, si pe el, Mahomed, profetul sau.

În Mecca nu este luat initial în serios. Fuge la Medina, unde predica sa e încoronata de succes.  Aceasta fuga, intitulata hijira (begira), este socotita drept începutul erei musulmane:  ****anul 6 2 2 ****

 De aici profetul decreteaza razboiul sfânt pentru raspândirea credintei în Allah si în profetul sau.

Arabii, entuziasmati de spiritul belicos al noii religii, o raspândesc cu sabia în Siria, Persia, Egipt, nordul Africii, Spania si chiar in sudul Frantei, de n-ar fi fost victoria lui Carol cel Mare, care sa înfrânga avântul acestor navalitori.

În rasarit, ajutat si de prielnice împrejurari politice, islamul se extinde în Asia (numai în India sunt peste 60.000.000 de mahomedani) si în Europa orientala, distrugând imperiul bizantin.

 Doctrina ilsamului este cuprinsa în Koran, cartea sacra.

Din mozaicism, a luat ideea monoteista a unui singur Dumnezeu, concretizat în Allah. Acestuia îi adauga pe profetii Vechiului Testament: Avraam, Moise, Ioan Botezatorul si Isus, caruia îi acord un loc de frunte ( e ultimul profet care il vesteste chiar pe el ).

Cel mai mare dintre profeti este el însusi, Mahomed, care este trimisul special si ultim al lui Allah: Paracletul (Cel prezis de Evanghelie).

 Învataturile morale, curate si frumoase, sunt însotite de un întreg ceremonial de rugaciuni, genoflexiuni, spalari rituale, posturi, care sunt zilnice, afara de postul cel mare al Ramadanului etc.

Aceste prescriptii morale sunt însa incompatibile cu latura senzuala, în care e conceputa în islamism atât viata de aici, cât si cea viitoare din preajma lui Allah in cer. De asemenea, ele sunt afectate ca valoare de principiul fatalismului, predicat de Mahomed.

 Acest fatalism a fost cel care a dat avântul razboinic si puterea de expansiune pe care a avut-o mahomedanismul.

Reclame
 
Un comentariu

Scris de pe 19 Septembrie 2012 în Religie

 

Un răspuns la „14. ISLAMISMUL (Mahomedanismul )

  1. Alexandra Dracea

    11 Februarie 2016 at 16:22

    Ok. Ma bucur ca ai scris cuvinte frumoase despre religia mea,dar as dori sa te corectez. Nu stiu daca asta crezi sau esti influentat de mass-media,dar jihadul nu este razboiul raspandit cu sabia imptriva celorlalte religii si a adeptilor sai. Nu. Total gresit acest concept de jihad.Probabil anumiti presupusi musulmani au inteles gresit mesajul Coranului. Jihadul,cel la care se refera Coranul,este razboiul cu noi insine. E razboiul cel mai greu de purtat si de castigat. Plus de asta,am vazut undeva pe la inceputul articolului ca scriati (Preaslavitul) referitor la Mohammed. Ei bine,niciun musulman nu-l preaslaveste pe Mohammed. Pentru noi,acest om este doar un om,nu este sfant. Sfant e doar Dumnezeu. Adevarat,il iubim si il respectam si incercam cat putem sa urmam invataturile lui,insa nu ne inchinam lui,nu lui ii aducem multumiri,ci Atotputernicului Allah. Desi nu e prima data cand ma confrunt cu acesti termeni intr-un articol,incerc cat pot,cat stiu sa dezvalui adevarul. Sper sa nu mi-o luati in nume de rau,nu e nimic personal. Am mai intalnit oameni de alta religie,cu care daca am stat de vorba si nu am impartasit aceleasi idei,am fost privita ca un dusman. In Coran,scrie clar ca nu exista silire la credinta,si silirea la credinta este una dintre cele mai grave fapte. Este un pacat sa constrangi un om sa creada in ce crezi tu. Cine a raspandit aceasta idee odioasa,cu siguranta Dumnezeu va avea grija de el/ea si va primi ce merita. Plus de asta,da ai dreptate influenta crestinismului e destul de mare,la fel si a iudaismului,din cauza faptului ca islamul este singura religie acceptata de Dumnezeu,cel care va avea o alta,nu-i va fii recunoascuta si islamul reintregeste si completeaza tot ce a fost revelat inainte de Mohammed. Pana la Mohammed,toti trimisii lui Allah au venit pentru un anumit popor. Mohammed fiind ultimul profet, a venit pentru toata umanitatea,si cine il accepta pe el ca fiind profet al Lui Allah,ii accepta si pe ceilalti de dinaintea lui,inclusiv pe Isus. Nu putem,ca musulmani,sa credem in Mohammed dar sa nu credem in Isus,nu exista asa ceva. Acesta nu este islam. Coranul pe de alta parte,ia toate religiile de la zero si corecteaza ce au adaugat sau scos oamenii din carti,si le unifica. Prin bazele celor trei mari religii suntem egali,ca si credinta.Credem intr-un Singur,Unic si Atotputernic Creator,credem in ingeri,in profeti,in cartile trimise,in destin,in tot ce inseamna bazele unei religii monoteiste. Faptul ca Coranul a ramas neschimbat timp de aproape 1500 de ani,de la revelatie si pana in prezent si pentru totdeauna,InshaAllah,dovedeste un singur lucru: Islamul e Adevarata religie. Islamul e Adevarul. Pacea fie asupra voastra.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: